Postulat umiaru w koncepcji postwzrostu i dewzrostu - Stachowska, Iwona (Ruch Filozoficzny, 2025)
Celem artykułu jest analiza roli umiaru w debacie na temat dewzrostu i postwzrostu. W nawiązaniu do prac Serge Latouche’a oraz Tima Jacksona przybliżono, w jakim kontekście pojawia się umiar w refleksji poświęconej zmianom klimatycznym, kryzysowi środowiskowemu, problematyce odejścia od wzrostu. W toku rozważań doprecyzowano, że umiar w postwzroście oznacza odejście od paradygmatu wzrostu gospodarczego, ograniczenie produkcji i konsumpcji, zmniejszenie kosztów środowiskowych, zwrot w kierunku dobrowolnej prostoty oraz symbiotyczną równowagę w relacji człowieka z przyrodą.