Czy potrafimy się ograniczyć? Edukacyjna perspektywa etyki cnót i etyki odpowiedzialności globalnej - Ciążela, Andrzej; Ciążela, Helena (Ruch Filozoficzny, 2025)
Przedmiotem artykułu jest zagadnienie walki z zagrożeniem globalną katastrofą ekologiczną przybierającą współcześnie postać globalnej katastrofy klimatycznej. Antropogeniczny charakter zagrożenia wskazuje na konieczność poszukiwania środków tej walki w modyfikacji dotychczasowych zachowań ludzkiej społeczności zamieszkującej Ziemię. Modyfikacja ta polegać musi na konsekwentnym samoograniczeniu rabunkowego wykorzystania zasobów planety prowadzącego do katastrofy. Tradycja etyczna oferuje dwie strategie: etykę cnót i etykę odpowiedzialności. Tradycyjna etyka powściągliwości, wywodząca się od Platona i Arystotelesa, została w ostatnich stuleciach radykalnie zakwestionowana, tracąc swoją perswazyjną siłę. Rozwijająca się w dwudziestym stuleciu etyka odpowiedzialności globalnej, oparta na odzyskiwaniu zatraconych w procesie rozwoju cywilizacji współczesnej kompetencji, stanowi alternatywę dla etyki cnót. Czy jest to alternatywa realna? To pytanie, na które staramy się odpowiedzieć w tekście.