Homilia i mowy podczas pogrzebu Izydory Dąmbskiej w Rudnej Wielkiej 23 czerwca 1983 roku - Judkowiak, Barbara (Ruch Filozoficzny, 2025)
Artykuł o charakterze komentowanej edycji materiałów źródłowych z pogrzebu prof. dr hab. Izydory Dąmbskiej w Rudnej Wielkiej koło Rzeszowa 23 czerwca 1983 roku przypomina wyjęte z archiwum teksty homilii Józefa Tischnera, mowy pożegnalne Władysława Stróżewskiego, Stanisłąwa Kamińskiego, Leopolda Zgody i Józefa Kabaja oraz znaczące milczeniem uczestnictwo Zbigniewa Herberta.