Słowo wstępne - Kuliniak, Radosław (Ruch Filozoficzny, 2025)
Niniejszy numer „Ruchu Filozoficznego” poświęcony został Izydorze Dąmbskiej w 120-rocznicę jej urodzin. Pragniemy w ten sposób przypomnieć jej postać i dorobek naukowy. Jest ona w filozofii polskiej, wywodzącej się ze Szkoły Lwowskiej Kazimierza Twardowskiego, jedną z najważniejszych postaci. Na pewno była Dąmbska filozofem niezłomnym. Stanęła w trudnych czasach terroru stalinowskiego w obronie swoje Lwowskiego Mistrza i filozofii, której się tam wyuczyła i musiała bronić.