Kolonialny kontekst i konsekwencje dla debat klimatycznych - Kubiak, Adam (Ruch Filozoficzny, 2025)
Celem tekstu jest wypełnienie luki w refleksji filozoficznej prowadzonej wokół zagadnień klimatycznych zidentyfikowanej jako brak kolonialnego kontekstu, zarówno w odniesieniu do genus zjawiska jak i jego współczesnych postaci. Szkic ten ma postać interwencji dyskursywnej z intencją wprowadzenia wspomnianego kontekstu jak i wybranej literatury z nim związanej. Podstawowym zgłaszanym tu postulatem jest, że brak takiej kontekstualizacji nie tylko powiela wzorzec kolonialnego „mówienia o” i związane z nim wzorce represji, ale też że z racji etycznej rangi, taki tryb dyskusji ma wątpliwe walory etyczne i praktyczne.