Jaspers’s Struggle for the Idea of the University - Prazny, Ales (Ruch Filozoficzny, 2023)
Celem prezentowanego tu studium jest pokazanie, że Jaspersowska koncepcja uniwersytetu ma na celu obronę filozoficznego życia uniwersytetu przed jego redukcją do koncepcji czysto utylitarnej. Jaspers kontynuuje oświeceniową rolę filozofii w ramach edukacji uniwersyteckiej i rozwija ją w warunkach mrocznego XX wieku. Postrzega życie filozoficzne jako warunek zachowania uniwersytetu jako miejsca ścisłej więzi między nauką a ludzkością, która okazała się bardzo potrzebna w czasach wzrostu nazizmu w Niemczech. Studium pokazuje kluczowe znaczenie filozofii, nauki i edukacji w myśli Jaspersa dla zachowania wolnego uniwersytetu. Studium to ukazuje, w kontekście historycznym, odbudowę uniwersytetu w warunkach demokratycznych po zakończeniu ery nazistowskiej.