Czy woda to H2O? O słynnym przykładzie Hilarego Putnama w świetle filozofii chemii - Seidler, Paulina (Ruch Filozoficzny, 2021)
Praca przedstawia analizę zdania „woda to H2O” jako znaczącego przykładu zarówno dla teorii znaczenia Putnama, naukowego realizmu jak i filozofii chemii. Omówiona została sama koncepcja znaczenia i oznaczania, rozumienie terminu „woda” przez laików i chemików, różne sposoby interpretacji zdania „woda to H2O” oraz krytyka przykładu Putnama. Autorka rozważa czy przykład ten jest zasadny, oraz pokazuje, jak mimo mocnej i trafnej krytyki można interpretować zdanie „woda to H2O” w zgodzie z filozofią chemii.