Zadziwienie jako kategoria filozofii polityki – przyswojenie swoistości versus zawłaszczenie - Lisowska, Urszula (Ruch Filozoficzny, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie zadziwienia jako kategorii filozofii polityki. Argumentuje się, że postawa ta odgrywa zasadniczą rolę w kształtowaniu relacji przyswojenia swoistości (odróżnionej od zawłaszczenia), którą z kolei interpretuje się jako fundamentalną dla sfery polityki. Tezę te rozwija się w nawiązaniu do kategorii oikeiosis (oryginalnie stoickiej, pośrednio interpretowanej przez Marthę C. Nussbaum, a bezpośrednio – Jeremy’ego Bendika-Keymera), oikeios (w ujęciu Jasona W. Moore’a) oraz kompetencji sądzenia politycznego (za Arendtowskim odczytaniem Kanta).