Od Redakcji - Wiśniewski, Ryszard (Ruch Filozoficzny, 2018)
W roku 2018 mija osiemdziesiąta rocznica śmierci Kazimierza Twardowskiego (20 października 1866 – 11 lutego 1938), założyciela i wieloletniego Redaktora Naczelnego „Ruchu Filozoficznego”. Stanowi ona naturalną okazję, aby w uznaniu zasług Profesora nie tylko dla filozofii i polskiego środowiska naukowego, ale też dla naszego czasopisma, poświęcić cały numer przypomnieniu jego sylwetki naukowej. (fragment artykułu)