Warunki brzegowe etyki chrześcijańskiej - Gałecki, Sebastian (Ruch Filozoficzny, 2018)
Idea etyki chrześcijańskiej istnieje od niemal dwudziestu wieków, jednak dopiero od kilkudziesięciu lat jej prawomocność jest powszechnie podważana, co zostało pokazane w artykule O możliwości istnienia filozofii chrześcijańskiej. Do rozwiązania tej kontrowersji nie należy wyłącznie polemika z przeciwnikami sformułowania „etyka chrześcijańska”, ale również przedstawienie takiego rozumienia chrześcijańskiej filozofii moralnej, które unika błędów i słabości krytykowanych przez jej oponentów. Ponieważ niemożliwe jest podanie jednej, równościowej definicji, w niniejszym artykule zaproponowano pięć warunków brzegowych etyki chrześcijańskiej, pozwalających ją odróżnić zarówno od innych teorii etycznych, jak i od moralności lub teologii chrześcijańskiej.