Problem historii filozofii. Część pierwsza - Noras, Andrzej J. (Ruch Filozoficzny, 2017)
Relacja między filozofią a jej historią stanowi istotny element refleksji filozoficznej w neokantyzmie szkoły badeńskiej i szkoły marburskiej. Związany z duchem szkoły, choć do niej nienależący Hans-Georg Gadamer podejmuje – w imię faworyzowanej przez siebie historii pojęć – dyskusję z rozumieniem historii filozofii jako historii problemów filozoficznych. Paradoks polega na tym, i na tym też koncentruje się artykuł, że historia pojęć nie jest wcale tak odległa od krytykowanej przez Gadamera historii problemów. Co więcej, okazuje się, że sama historia pojęć ma również długą historię, gdyż należy do niej zaliczyć takich myślicieli, jak Gustav Teichmüller czy też jeszcze wcześniej Johann Friedrich Herbart rozumiejący historię filozofii jako konstrukcję pojęć.