Stefan Harassek (1890-1952): historyk filozofii, filozof kultury - Stefaniuk, Tomasz (Ruch Filozoficzny, 2025)
Artykuł przedstawia sylwetkę Stefana Harasska (1890–1952), historyka filozofii, pedagoga i profesora Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, którego zainteresowania badawcze koncentrowały się na relacji między filozofią niemiecką a polską, polskiej filozofii narodowej i mesjanistycznej, kantyzmie i reakcji na kantyzm, Kantowskiej idei wzniosłości oraz problematyce narodowego charakteru filozofii. Autor omawia przebieg kariery naukowej Harasska, aż po powojenną pracę na UMCS, gdzie był jednym z organizatorów powojennego życia akademickiego. Uwaga zwrócona jest także na oryginalność jego podejścia do relacji między uniwersalizmem a etnicznością w filozofii oraz na jego późniejszy ideologiczny zwrot w duchu marksizmu-leninizmu, uwidoczniony w eseju Idea pokoju w dziejach myśli ludzkiej.