Problem całości zjawisk w filozofii Kanta - Rolewski, Jarosław (Ruch Filozoficzny, 2025)
W artykule przedstawiam problem całości rzeczywistości w filozofii Kanta i w związku z nim różne rozumienia świata występujące w tej koncepcji: tradycyjne (dogmatyczne), empiryczne i transcendentalne (właściwe). Klasyczne pojęcie świata zostaje poddane krytyce i odrzucone jako rodzaj “rzeczy samej w sobie”; empiryczne pojęcie z kolei odnosi się do pewnego wąskiego, prywatnego świata otaczającego podmiot i jest niewystarczające, a transcendentalne, właściwe i adekwatne pojęcie świata (“idea świata”) zostaje wypracowane dopiero na poziomie rozumu. Główną osią interpretacyjną publikacji jest teza o tym, że skoro w teorii Kanta do świata poza wiedzą nie mamy żadnego dostępu, a jedyny świat nam dany, to właśnie świat reprezentowany w wiedzy-o-świecie, to filozoficzna droga do rozumienia świata musi prowadzić przez wiedzę.