Intuicja ekologiczna. Ku metaetycznym i kognitywistycznym podstawom życia we wspólnocie biocentrycznej - Dziarnowska, Wioletta (Ruch Filozoficzny, 2025)
W artykule przedstawiono propozycję uzasadnienia założeń etycznych tzw. ekologii głębokiej. W tym celu przedstawiono charakterystykę tego nurtu filozoficznego w jej wersji pozytywnej i krytycznej. W ramach uzasadnienia przesłanek etycznych wskazano na koncepcję metaetyczną Mariana Przełęckiego tzw. intuicjonizm indukcjonistyczny i argumentowano na rzecz zasadności jej aplikacji w obszarze ekologii głębokiej. Uzasadnienie metaetyczne założeń radykalnego biocentryzmu wzmocniono o wyniki ustaleń na temat relacji umysł- środowisko proponowanej w wybranych koncepcjach z zakresu nauk kognitywnych.