Spotkanie myśli Kołakowskiego i Naessa: Złoty środek pomiędzy prymatem kultury a egalitaryzmem biosferycznym jako odpowiedź na współczesne kryzysy - Wojtczyk, Michał (Ruch Filozoficzny, 2025)
Artykuł analizuje idee Leszka Kołakowskiego oraz Arne Naessa, badając ich znaczenie w kontekście globalnych kryzysów: ekologicznym i humanitarnym. Odkrycie korespondencji między filozofami posłużyło jako impuls do analizy ich rozbieżności ideowych, osadzonych w kontekście uwarunkowań społecznych i historycznych. Naess, twórca głębokiej ekologii, dążył do równości między bytami, podczas gdy Kołakowski opowiadał się za ochroną wartości sacrum w celu przeciwdziałania dehumanizacji człowieka. Celem artykułu jest pokazanie możliwości połączenia obu perspektyw jako propozycji nowego modelu etycznego odpowiadającego na dzisiejsze kryzysy.