Epickie źródła sceptycyzmu Ksenofanesa z Kolofonu - Śpiewak, Sebastian Remigiusz (Ruch Filozoficzny, 2025)
Celem artykułu jest analiza potencjalnych źródeł sceptycyzmu Ksenofanesa z Kolofonu w epice Homera i Hezjoda. Punkt wyjścia stanowi hipoteza głosząca, że filozoficzne wątpliwości poety należy rozpatrywać nie w perspektywie dojrzałej fazy rozwoju sceptycyzmu greckiego, tylko w kontekście typowo epickich skarg na niedolę człowieka. Pokazane zostanie, że w epice oraz szeroko rozumianej liryce niedola ta ma wymiar nie tylko egzystencjalny, lecz również gnoseologiczny. Zaproponowana zostanie również interpretacja, zgodnie z którą epickich źródeł sceptycyzmu Ksenofanesa doszukiwać się należy nie tyle w rozdźwięku między wiedzą boską a ludzką, co w przekonaniu o epistemicznej bezsilności co do możliwości osiągnięcia czystej, niezmieszanej z fałszem, prawdy. Tym samym Kolofończyk kontynuacje tradycję epickich bohaterów, którzy postawieniu w obliczu niepełnej wiedzy, muszą nauczyć się jak najlepiej mniemać.