Filozofia przyrody Roberta Boyle’a a koncepcja zachodniej ezoteryki Antoine’a Faivre’a: — - Kazibut, Radosław (Ruch Filozoficzny, 2025)
Filozofia przyrody Roberta Boyle’a to krytyk przekonań wywodzące się z alchemii, astrologii i magii. Boyle był jednym z twórców oświeceniowego naukowego poglądu na świat przyrody. Współczesne badania nad dorobkiem intelektualnym Boyle’a pokazują, że tradycja ezoteryczna odegrała znaczącą, pozytywną i negatywną, rolę w kształtowaniu jego poglądów. W artykule analizuje się, które elementy przyjętego przez ezoterykę poglądu na świat przyrody zostały przejęte, rozwinięte lub zanegowane w poglądach Boyle’a.