Estetyka sztuki pradziejowej. Figuralne przedstawienia kobiece w sztuce epoki kamienia w Europie - Śliwa, Marta (Ruch Filozoficzny, 2018)
Tematem niniejszego artykułu jest próba spojrzenia na estetykę pradziejową z uwzględnieniem perspektywy synkretyzmu kulturowego. W pierwszej części artykułu przedstawiono krótką charakterystykę kultury typu magicznego, w kolejnej zaś poddano analizie kobiece przedstawienia figuralne z epoki paleolitu i neolitu. Ukazano zależność w sposobie zdobywania pożywienia i tworzenia się kanonu przedstawiania postaci ludzkiej u paleolitycznych zbieraczo-łowców, i neolitycznych społeczności wczesnorolnych. W artykule zostały również przedstawione wybrane koncepcje interpretujące występowanie figuralnych przedstawień kobiecych wskazujące jednoznacznie na głębię ich ukrytych znaczeń.