Melancholia i katastrofa w barokowym dramacie żałobnym - Michalski, Rafał (Ruch Filozoficzny, 2018)
Przedmiotem dociekań zawartych w artykule jest koncepcja melancholii Waltera Benjamina przedstawiona w jego rozprawie Źródło dramatu żałobnego w Niemczech. Rekonstrukcja głównych tez tej koncepcji zostanie dokonana na tle psychoanalizy. Według Benjamina melancholia przenika całe uniwersum barokowego dramatu, sygnalizując rozpad panującego porządku. Jako symptom głębokiego zwątpienia w sens świata może ona prowadzić do katastrofy, ale również otwierać przestrzeń prawdy i nadziei. Ta ambiwalencja, a właściwie dialektyka upadku i ocalenia będzie głównym przedmiotem analiz artykułu. W pierwszej części przedstawię bardziej szczegółowo Benjaminowskie ujęcie żałości w kontekście psychoanalizy (1), następnie omówię główne formy reakcji na melancholijne doświadczenie utraty ukazane paradygmatycznie w postaciach: tyrana (2), męczennika (3) i ducha-zjawy (4).