Problem historii filozofii. Część druga - Noras, Andrzej Jan (Ruch Filozoficzny, 2017)
Relacja między filozofią a jej historią stanowi istotny element refleksji filozoficznej w neokantyzmie szkoły badeńskiej i szkoły marburskiej. Związany z duchem szkoły, choć do niej nienależący Hans-Georg Gadamer podejmuje – w imię historii pojęć – dyskusję z rozumieniem historii filozofii jako historii problemów filozoficznych. Analizy prowadzą do wniosku, że kluczem do zrozumienia odmienności między stanowiskiem neokantystów (zwłaszcza Hartmanna) a stanowiskiem Gadamera jest rozumienie filozofii. neokantyści pojmują filozofię jako naukę, zaś Gadamer idzie tropem Heideggera negującego naukowy charakter filozofii.