Zastawy jagiellońskie na Mazowszu do 1506 roku – zarys problematyki - Buczyło, Andrzej (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2026)
Artykuł dotyczy zastawów dóbr monarszych dokonanych przez trzech władców z dynastii Jagiellonów (Kazimierza IV, Jana Olbrachta oraz Aleksandra Jagiellończyka) w częściach Mazowsza, które zostały włączone do Korony w XV w. Nacisk położony został na próbę szerszego spojrzenia na prowadzoną przez tych władców politykę zastawów.