Zastawy dóbr królewskich w województwie ruskim i bełskim do 1504 roku - Szyszka, Janusz (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2026)
Artykuł omawia zastawy największych monarszych dóbr ziemskich w województwie ruskim i bełskim w średniowieczu, gdzie proces ten rozpoczął się z początkiem XV w., a nabrał tempa za czasów Władysława III. Za Kazimierza Jagiellończyka wszystkie majątki królewskie na Rusi były już w zastawach. Władcy jednak nadal wykorzystywali te dobra poprzez udzielanie zgód na wykupy i dopisywanie dodatkowych sum do już zastawionych tenut. Zastawiali też nieliczne odzyskane przez siebie królewszczyzny. Ze źródeł wynika, że panujący używali zastawu dóbr ziemskich jako politycznego narzędzia szeroko rozumianej polityki wewnętrznej, rzadziej do pozyskiwania pieniędzy. Artykuł zawiera też spostrzeżenia dotyczące wysokości kwot zastawnych z uwzględnieniem gatunku pieniądza.