Andrzej Wyczański – próba portretu intelektualnego historyka dziejów społeczno-gospodarczych - Siewierski, Tomasz (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
Artykuł jest próbą wypełnienia dostrzegalnej luki w dotychczasowych opracowaniach dotyczących biografii intelektualnej jednego z najznakomitszych polskich historyków zajmujących się badaniami społeczno-gospodarczymi, Andrzeja Wyczańskiego (1924–2008). Setna rocznica urodzin, która minęła w 2024 r., dała okazję do poszukiwań, zwłaszcza dotyczących doświadczeń formacyjnych przyszłego historyka. W niniejszej publikacji, która nie jest z oczywistych względów całościowym przedstawieniem życiorysu Wyczańskiego, skoncentrowano się na wspomnianych wyżej doświadczeniach. Historyk należał do zdziesiątkowanego pokolenia, którego młodość przypadła na czas okupacji niemieckiej oraz następującej po niej sowietyzacji życia społecznego, w tym naukowego. Z prezentowanego tekstu wyłania się pewna strategia przetrwania i ocalenia polskiego „przedwojennego” etosu, którego Wyczański był przedstawicielem.