Pociąg pospieszny czy osobowy? Spór narodowościowy wokół witkowickiej huty w Czechosłowacji w okresie międzywojennym - Gąsior, Grzegorz (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
Huta żelaza w Witkowicach należała do największych zakładów przemysłowych w międzywojennej Czechosłowacji, o strategicznym znaczeniu. Większość robotników zakładu stanowili Czesi, lecz dominującą pozycję w kierownictwie i na wyższych stanowiskach zajmowali Niemcy. Artykuł omawia spory narodowościowe i prowadzoną na tym tle rywalizację o wpływy w zakładzie pomiędzy różnymi grupami interesu, reprezentującymi narodowość czeską i niemiecką, a także rolę organów państwowych.