Młyny wodne i wiatraki w województwie wileńskim w drugiej połowie XVIII w. - Kunigielis, Joanna; Pytasz-Kołodziejczyk, Anna (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
Tematem artykułu jest sieć młynów w woj. wileńskim w drugiej połowie XVIII w. Za główne źródła posłużyły lustracje sporządzane z polecenia Komisji Skarbowej Wielkiego Księstwa Litewskiego, a także uzupełniająco inwentarze poszczególnych starostw lub majętności wraz z opisami parafii. Na ich podstawie przedstawiono, m.in. typologię młynów, ich lokalizację czy roczny dochód otrzymywany z podatków.