Dokładność liczenia w nowożytnej armii na przykładzie regimentu pieszego gwardii koronnej w drugiej połowie XVIII w. - Poniat, Radosław (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
Artykuł oparty jest na dwóch spisach żołnierzy regimentu pieszego gwardii koronnej z 1759 i 1788 r. Analizy, wychodzące od omówienia ich wysokości ciała, wieku oraz czasu służby, skoncentrowane są na problemie ewentualnego wpływu takich zmiennych na funkcje pełnione przez żołnierzy w regimencie oraz szanse na pozostanie jego szeregach. Równocześnie wiele uwagi poświęcono tu kwestii wiarygodności rejestracji danych ilościowych oraz związanemu z tym zagadnieniem problemowi zaznajomienia historycznych populacji z liczbami oraz przekonań na temat właściwej precyzji ich rejestracji.