Identyfikacja chronologii kryzysów demograficznych i gospodarczych na podstawie późnośredniowiecznych warszawskich ksiąg sądowych - Łozowski, Piotr (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
Artykuł przedstawia metodę identyfikacji chronologii kryzysów demograficznych i gospodarczych w Starej i Nowej Warszawie na podstawie analizy miejskich ksiąg sądowych z XV i początków XVI w. Źródła te dostarczają cennych danych na temat momentów załamań, takich jak nagły wzrost liczby rodzinnych rozliczeń majątkowych po śmierci jednego z rodziców czy protestacji za niespłacone zobowiązania kredytowe. Kryzysy były wywoływane głównie przez zarazy, klęski nieurodzaju i zjawiska pogodowe, a ich skutki przejawiały się w ograniczeniu aktywności gospodarczej. Kwantytatywna analiza wpisów pozwala na wykrycie cykliczności kryzysów oraz ich wpływu na społeczeństwo i gospodarkę miejską.