Słoń a kwestia rewolucyjna, czyli fakty i mity w nowej książce Marcina Zaremby - Flasiński, Tomasz (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
Monografia Marcina Zaremby omawia te aspekty polityki i przemian społecznych lat siedemdziesiątych w Polsce, które w jego odczuciu przyczyniły się do powstania i siły „Solidarności”. Chwaląc nowatorstwo syntezy i rozmach badań, wskazuję jednak również słabsze strony książki, w tym wybiórcze podejście do kwestii pamięci o epoce i brak refleksji na temat legitymacji komunizmu w PRL.