Poddaństwo jako mechanizm rynku pracy w Rzeczypospolitej przedrozbiorowej - Wyżga, Mateusz (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
W artykule omówiono praktyczne funkcjonowanie poddaństwa w Rzeczypospolitej przedrozbiorowej, ujęte jako element regulacji i kontroli rynku pracy. Jego mechanizm działał przede wszystkim na poziomie poszczególnych dóbr. Istniała formalna możliwość zarówno wchodzenia, jak i wychodzenia z poddaństwa. Poddaństwo pomagało w zapewnieniu stabilnego poziomu wiarygodnej siły roboczej wobec nasilonej ruchliwości społecznej, elastycznie dopasowującej się do bieżącej sytuacji gospodarczej.