Archeologia ludności wiejskiej wczesnośredniowiecznego władztwa Piastów w świetle najnowszych badań. Problemy badawcze i postulaty na przyszłość - Danielewski, Marcin (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
W artykule spróbowaliśmy rozstrzygnąć, czy archeologia jako dyscyplina naukowa oraz jej metody badawcze mogą stanowić wartościowe uzupełnienie dla badań nad ludnością wiejską. W świetle analizowanych zagadnień, takich jak: demografia wczesnośredniowiecznych społeczności zamieszkujących władztwo Piastów, życie codzienne ludności wiejskiej i osadnictwo służebne, wydaje się, że archeologia pozostaje wciąż mocno niewykorzystaną dyscypliną naukową. W związku z tym w przyszłości należy zwrócić szczególną uwagę na badania mikroregionalne, w ramach których archeologia dostarcza bardzo wartościowych danych do studiów nad problematyką ludności wiejskiej.