Elita majątkowa Warszawy lat siedemdziesiątych XX wieku - Wroński, Marcin (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2024)
Na podstawie źródeł administracyjnych z poboru jednorazowego podatku majątkowego w 1974 r. zidentyfikowano najbogatszych mieszkańców Warszawy. Wartość ich majątków była mniejsza niż w wypadku elit II i III Rzeczypospolitej, jednakże również w Polsce Ludowej można było zgromadzić majątek imponującej wartości, przekraczającej trzydziestokrotność rocznych zarobków pracownika zarabiającego przeciętne wynagrodzenie. Cechą wspólną większości najbogatszych podatników jest miejsce zamieszkania – Stary Żoliborz i jego okolice oraz przynależność do inteligencji. Wśród najbogatszych szczególnie silna jest reprezentacja ludzi kultury oraz nauki. Stratyfikacja majątkowa społeczeństwa w dobie realnego socjalizmu była zasadniczo odmienna niż w gospodarce rynkowej.