Profesorowie ekonomii i nauk pokrewnych na uniwersytetach II Rzeczypospolitej - Przeniosło, Małgorzata; Przeniosło, Marek (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2024)
W artykule przedstawiono portret zbiorowy profesorów kierujących w okresie międzywojennym uniwersyteckimi katedrami ekonomii lub związanymi z ekonomią. Takie struktury utworzono na każdym z sześciu funkcjonujących wówczas uniwersytetów. Poszczególne fragmenty tekstu dotyczą miejsca urodzenia i pochodzenia społecznego profesorów; ich wykształcenia, drogi zawodowej i naukowej przed otrzymaniem katedry; aktywności naukowej (w tym szczególnie publikacyjnej); prowadzonych zajęć dydaktycznych; funkcji pełnionych na uczelni; aktywności politycznej i społecznej, także życia rodzinnego. Zarysowano również losy profesorów po 1939 r.