O urzędzie koniuszego przemyskiego i królewskim stadzie koni pod Przemyślem - Wolski, Marian (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2023)
Artykuł przedstawia – na podstawie źródeł dotąd niewykorzystywanych w ogóle bądź jedynie marginalnie – historię królewskiej hodowli koni pod Przemyślem oraz związanego z nią urzędu koniuszego, jedynego, jaki funkcjonował w Koronie na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych. Ukazuje ewolucję jego uposażenia, kompetencji i obowiązków, zmian w nomenklaturze, wreszcie skład osobowy, począwszy od schyłku XV w. po 1614 r., w którym umarł ostatni pełniący ten urząd.