Modele karier w skarbie litewskim za panowania Zygmunta III - Żojdź, Karol (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2022)
W artykule poddano analizie awanse urzędników skarbu litewskiego za panowania Zygmunta III. Zaprezentowano modele karier na różnych szczeblach hierarchii urzędniczej oraz postawiono pytanie o stopień uzależnienia personelu skarbowego od poszczególnych ministrów.