Miasta prywatne na Śląsku – zarys problemu - Goliński, Mateusz (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2016)
Przedstawienie procesu przejmowania i zakładania miast na Śląsku przez szlachtę, prowadzącego wraz ze zmianami prawnymi do wzrostu znaczenia prywatnych ośrodków miejskich, od poziomu marginalnego w XIII w. do niemal równoważącego się z własnością monarszą w XVIII stuleciu.