Próba modernizacji polskiego przemysłu maszynowego w drugiej połowie lat 60. Przypadek fiata 125p - Wilk, Hubert (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2016)
Tekst dotyczy podjętej w latach 60. XX w. próby zmodernizowania polskiego przemysłu maszynowego. Działania decydentów zostały przedstawione na przykładzie negocjacji i podpisania kontraktu licencyjnego na produkcję w FSO nowego samochodu fiata 125p. Zawarcie umowy z włoskim Fiatem i rozpoczęcie wytwarzania średniolitrażowej osobówki miało mieć pozytywny wpływ na strukturę eksportu przemysłu maszynowego.