Zastawy dóbr królewskich w województwie krakowskim w późnym średniowieczu - Schmidt, Michał (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2026)
Artykuł podejmuje tematykę zastawu ziemskiej domeny monarszej w województwie krakowskim w XIV i XV w., nie będącą dotąd przedmiotem kompleksowego opracowania. W świetle wcześniejszych badań wiadomo, że dobra królewskie w województwie krakowskim były liczne, a w XIV w. za ich zarząd odpowiedzialny był charakterystyczny dla Małopolski urząd wielkorządcy. Po śmierci Kazimierza Wielkiego rozpoczęto wydzielanie kolejnych dóbr z tego urzędu. W efekcie domena królewska podzielona została na kilkadziesiąt kluczy majątkowych i pojedynczych wsi. Większość z nich w czasach jagiellońskich podlegała zastawom, omówieniu których poświęcona jest główna część tekstu. Podstawowym materiałem źródłowym była zawartość małopolskich kodeksów dyplomatycznych, a rolę przewodnika po królewszczyznach pełnił Słownik historyczno-geograficzny województwa krakowskiego i jego kartoteka. Studium stanowi wstęp do dalszych badań nad funkcjonowaniem domeny monarszej i jej administracji w późnośredniowiecznej Małopolsce.