Król i pieniądze. Zastawy dóbr i dochodów królewskich do 1504 roku - Wroniszewski, Jan (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2026)
W artykule podjęto kwestię sposobów realizacji przez króla zobowiązań finansowych w perspektywie wysokiego poziomu zadłużenia. W jego następstwie znaczna część przychodów, właściwie ze wszystkich źródeł, znajdowała się w zastawie, do wydzierżenia lub w użytkowym. Dotyczyło to nie tylko dóbr ziemskich, ale również dochodów z ceł, podatków i gospodarki solnej. Autor stara się wskazać możliwości oszacowania materialnych kosztów kredytu oraz opisuje mechanizmy optymalizacji długu, która umożliwiała ich obniżenie, a przez to pozyskanie kolejnych środków na tej samej drodze.