Działacze partyjni i lojalni eksperci. Relacje władzy i administracji gospodarczej PRL - Standerski, Dariusz (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
Przedmiotem pracy jest formalna i rzeczywista rola rządu i administracji PRL we władzy gospodarczej oraz relacje między administracją a komitetami partyjnymi. Opisano ministrów gospodarczych pod kątem ich wykształcenia, doświadczenia i wpływów politycznych. Zbadano przypadki relacji między ośrodkami władzy w kontekście decyzji inwestycyjnych i finansowych. Poddano analizie znaczenie administracji gospodarczej w ujęciu teorii agencji i asymetrii informacji. W części pierwszej artykułu rozważono rolę rządu i administracji w gospodarce typu sowieckiego. Następnie opisano relacje między rządem, ministerstwami gospodarczymi i PZPR. W części trzeciej uzupełniono opis sieci o poziom zjednoczeń i przedsiębiorstw.