Nieczystości i brud jako elementy obrazu miast polskich w świetle wybranych źródeł archiwalnych z lat 1950–1970 - Jarosz, Dariusz (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
Artykuł zawiera analizę kwestii nieczystości i brudu jako elementów obrazu miast polskich w świetle wybranych źródeł archiwalnych z lat 1950–1970. Przedmiotem badań były takie urządzenia komunalne jak: sieć wodociągowa i kanalizacyjna, oczyszczalnie ścieków, wysypiska śmieci, hotele, łaźnie miejskie i publiczne szalety. Postawą źródłową tych studiów były przede wszystkim dokumenty archiwalne wytworzone przez państwowe instytucje i urzędy kontrolne.