Rzemiosło miejskie Turobina za czasów Stanisława Górki (1559–1592) - Wojnarski, Dariusz (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
Turobin, jako centrum klucza, za czasów władania nim przez Stanisława Górkę był jednym z wielu, dominujących w krajobrazie Rzeczypospolitej, małych miast prywatnych. W ramach ziemi chełmskiej egzystował jako ważny ośrodek wytwórczości rzemieślniczej. Nadane przywileje, dogodne położenie handlowe oraz korzystna koniunktura rynkowa i przemyślana polityka włodarza miasta zadecydowały o jego pomyślności gospodarczej w drugiej połowie XVI w. Pomimo różnych okoliczności niesprzyjających (wielki pożar z 1567 r., konkurencja powstałego w 1580 r. Zamościa, obserwowane w ostatniej ćwierci analizowanego stulecia symptomy nadchodzącej dekoniunktury) wytwórcy turobińscy szybko odtwarzali swoje warsztaty i powiększali potencjał produkcyjny, osiągnąwszy w tym względzie apogeum pod koniec życia „pana z Górki”.