W Berglager i Stadtlager – dzieje polskich jeńców wojennych w Oflagu XII A Hadamar - Weber, Kamil (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
Artykuł dotyczy Oflagu XII A Hadamar, w którym w latach 1939–1942 przetrzymywano polskich jeńców. Przedstawiono m.in. organizację obozu, kluczowe postacie zarówno po stronie niemieckiej, jak i polskiej oraz najistotniejsze zagadnienia dotyczące obozowej codzienności, takie jak: warunki mieszkalne, wyżywienie, opieka zdrowotna oraz sposoby zagospodarowywania czasu wolnego. Opisano także próby ucieczek. Artykuł ukazuje też podział hadamarskiego oflagu na dwa podobozy – Berglager oraz Stadtlager. Nieopodal pierwszego z nich znajdował się szpital, w którym zamordowano kilkanaście tysięcy osób w ramach akcji T-4, czego polscy jeńcy stali się przymusowymi świadkami.