Młyny w dobrach opactwa kanoników regularnych z Żagania do początku XVI wieku - Witczak, Zbigniew (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2025)
Artykuł poświęcony jest funkcjonowaniu młynów w dobrach klasztoru kanoników regularnych z Żagania do początku XVI w. Szczególną uwagę zwrócono na prześledzenie dróg, jakimi opactwo wchodziło w posiadanie młynów, zmiany własnościowe, wielkość i rodzaj dochodów czerpanych przez konwent z tytułu posiadania ich w swoich majątkach. Inny ważnym aspektem poruszonym w pracy jest próba porównania korzyści majątkowych, zwłaszcza czynszów pieniężnych, jakie wspólnota żagańska uzyskiwała z posadowionych na należących do niej ziemiach młynów z korzyściami, jakie płynęły z analogicznych praw w innych klasztorach średniowiecznych. Materiały źródłowe stały się także bazą do określenia roli młynów w polityce gospodarczej klasztoru żagańskiego oraz ich wpływu na relacje z otoczeniem społecznym.