Struktura gospodarstw domowych w Warszawie i Lwowie w połowie XVII wieku. Wpływ indywidualnej pozycji społeczno-majątkowej - Wysmułek, Jakub (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2024)
W artykule podjęta została próba analizy składu osobowego gospodarstw domowych z dwóch dużych miast Rzeczypospolitej z połowy XVII w. – Warszawy i Lwowa. W tym celu wykorzystano dwa rejestry podatku pogłównego – z 1658 i 1662 r. W rezultacie przeprowadzonych badań potwierdzona została ścisła relacja między zamożnością głów rodzin a wielkością i strukturą ich gospodarstw domowych. Zebrane w ten sposób informacje zostały także skonfrontowane z wynikami badań z innych ośrodków miejskich Rzeczypospolitej.