Statut cechu piwowarskiego Starego Miasta Torunia z 1521 roku na tle rozwoju ustawodawstwa wewnątrzmiejskiego - Możdżeń, Julia (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2024)
W artykule przeanalizowano treść tzw. statutu piwowarów Starego Miasta Torunia z 1521 r., który został narzucony członkom cechu przez radę miasta w odpowiedzi na zamieszki z 1515 r. Autorka stawia pytanie o to, czy jest to faktycznie statut w rozumieniu ustawy wewnątrzcechowej. W tym celu analizuje wszystkie zachowane ordynacje i wilkierze wewnątrzmiejskie z obszaru obu miast toruńskich od XIV do początku XVI w., by przedstawić ewolucję tych zapisów i wykazać, jaka ich część ma charakter dyscyplinujący, mający przywrócić porządek i dobro wspólne w mieście przez panującą radę. Analizy te wskazują, że „statut” ten ma charakter ustawy wewnątrzmiejskiej, a zatem powinien być uznany za wilkierz miejski, wydany w reakcji na złamanie porządku w mieście.