Jest chemia? Wrocławskie budynki uniwersyteckie po 1945 roku - Gabiś, Agata (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2023)
Wrocław po 1945 r. był architektonicznym i urbanistycznym laboratorium, w którym często ścierały się spektakularne wizje i realne potrzeby. W tym procesie ważną rolę odgrywał Uniwersytet, również zawieszony pomiędzy oczekiwaniami i ambicjami a koniecznością ciągłej walki o swoją pozycję wśród innych uczelni. Koncepcje zrealizowane lub odłożone na półkę, projekty trwające wiele lat i plany modyfikowane podczas budowy, w zależności od zmieniających się warunków politycznych i ekonomicznych – wszystkie te elementy składają się na ważny fragment historii rozwoju Uniwersytetu Wrocławskiego, stanowią również istotną część dziejów dolnośląskiej architektury.