Lithuanian grand-ducal demesne pledges (from the 1500s to mid-1520s): Geographical aspects - Bucevičiūtė, Laima (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2022)
Problematyka zastawu dóbr wielkiego księcia litewskiego w XVI w. jest praktycznie nieobecna w historiografii, a aspekty geograficzne i kartograficzne w ogóle nie były przedmiotem zainteresowania historyków. Celem niniejszego artykułu jest analiza geografii zastawów domeny wielkiego księcia litewskiego w pierwszych trzech dziesięcioleciach XVI w. W badaniach omówiono pojęcie domeny władcy Litwy, jej wielkość i granice, a także zarejestrowano i zanalizowano dane geograficzne i statystyczne. Na podstawie zebranych dla potrzeb badań danych sporządzono mapę zastawionych dóbr, a także krótko scharakteryzowano umowy na zastaw oraz zawierające je strony.