Statistical data on international trade in British consular reports from the Sultanate of Zanzibar in the nineteenth century - Pawełczak, Marek (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2020)
Niniejszy artykuł skupia się na kwestii wiarygodności dziewiętnastowiecznych brytyjskich raportów konsularnych jako źródeł w badaniach handlu międzynarodowego w Zanzibarze. Autor zestawia ze sobą dane statystyczne zawarte w wyżej wymienionych dokumentach z pochodzącymi z raportów francuskich i amerykańskich, a także z korespondencją amerykańskich i niemieckich przedsiębiorstw handlowych prowadzących działalność w Zanzibarze. Analiza pokazuje, że dane ujęte w brytyjskich raportach pochodzą z generalnie wiarygodnych źródeł, które jednak udostępniane były jedynie w okresach spadku koniunktury. Chociaż w statystykach pojawia się niewiele nieścisłości, to prawdopodobne jest, że dane były znacząco zaniżane. Nie wyklucza to jednak dużego stopnia wiarygodności raportów w odzwierciedlaniu struktury lokalnego handlu i najważniejszych tendencji w nim występujących. The article concerns the reliability of nineteenth-century British consular reports as a source for the study of international trade in Zanzibar. The author confronts the statistical data contained therein with reports from France and the United States, as well as with the correspondence of US and German trade companies operating in Zanzibar. The author concludes that the data contained in the reports derives from essentially reliable sources, access to which, however, was only possible in the years of economic downturn. Although few inconsistencies can be found in the statistics, it is likely that they include significant underestimations. However, this does not preclude a significant degree of credibility in terms of the structure and general trends of the trade.