Zmierzyć zacofanie. Zestawienie najważniejszych szacunków materialnych standardów życia w Polsce przedprzemysłowej - Malinowski, Mikołaj (Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych, 2016)
Celem artykułu jest przedstawienie obecnego stanu wiedzy na temat materialnych standardów życia w Polsce przedrozbiorowej na tle innych państw europejskich, w szczególności w porównaniu z Anglią i Holandią. Tekst ten opisuje istniejące szacunki płac realnych i produktu krajowego brutto per capita dla dawnej Polski oraz wyjaśnia, w miarę możliwości, różnice pomiędzy tymi szacunkami.