Kult ciała a starość. Refleksje psychologiczne - Wiśniewska, Lidia Anna (Rocznik Andragogiczny, 2015)
Ciało we współczesnym społeczeństwie pełni rolę swoistej waluty, stając się cenionym dobrem. Promowane jest ciało młode – sprawne i zdrowe, stąd większość poszukiwań badawczych dotyczy młodych osób. Z uwagi jednak na starzenie się społeczeństw coraz więcej badaczy podejmuje problem doświadczania własnej cielesności w grupie osób w średnim i starszym wieku. Celem artykułu jest analiza badań poświęconych cielesności w grupie osób starszych i próba odpowiedzi na pytanie, na ile kult ciała dotyczy także tej grupy. Wyniki doniesień są często sprzeczne i trudno jednoznacznie wskazać, na ile zadowolenie z ciała zmienia się na przestrzeni życia, a także na ile zdrowie i sprawność fizyczna stają się ważniejsze niż atrakcyjny wygląd u osób starszych.